Žádost o poskytnutí informace (106)

Popis služby

Poskytování informací vtahující se k působnosti Jihočeského kraje jakožto povinného subjektu dle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Pro koho je služba určena?

Fyzické i právnické osoby.

Jaký je postup vyřízení?

Žadatel vyplní předepsaný formulář a chce-li, tak připojí k žádosti další přílohy. Žádost je zaevidována na Odboru kancelář hejtmana, který zajišťuje i odeslání informací žadateli. Podklady pro vyřízení žádosti připravují věcně příslušné odbory Krajského úřadu Jihočeského kraje.

Co potřebuji mít?

Není povinná žádná další příloha.

Jaká je lhůta pro vyřízení?

Informace musí být poskytnuty do 15 kalendářních dní ode dne doručení žádosti povinnému subjektu, pokud není o žádosti rozhodnuto jinak.

Jaký je poplatek za vyřízení?

U této služby nejsou stanoveny žádné správní poplatky, ale Jihočeský kraj je v souvislosti s poskytováním informací oprávněn žádat úhradu ve výši, která nesmí přesáhnout náklady spojené s pořízením kopií, opatřením technických nosičů dat a s odesláním informací žadateli. Jihočeský kraj může vyžádat i úhradu za mimořádně rozsáhlé vyhledání informací.

V případě, že bude Jihočeský kraj za poskytnutí informace požadovat úhradu, písemně oznámí tuto skutečnost spolu s výší úhrady žadateli před poskytnutím informace. Z oznámení musí být zřejmé, na základě jakých skutečností a jakým způsobem byla výše úhrady povinným subjektem vyčíslena. Součástí oznámení musí být poučení o možnosti podat proti požadavku úhrady nákladů za poskytnutí informace stížnost podle § 16a odst. 1 písm. d) zákona, ze kterého je patrné, v jaké lhůtě lze stížnost podat, od kterého dne se tato lhůta počítá, který nadřízený orgán o ní rozhoduje a u kterého povinného subjektu se podává. Nesplní-li Jihočeský kraj vůči žadateli oznamovací povinnost, ztrácí nárok na úhradu nákladů.

Poskytnutí informace je pak podmíněno zaplacením požadované úhrady. Pokud žadatel do 60 dnů ode dne oznámení výše požadované úhrady úhradu nezaplatí, Jihočeský kraj žádost odloží. Po dobu vyřizování stížnosti proti výši požadované úhrady lhůta podle věty druhé neběží.