Silniční hospodářství: Povolení připojení k silnici I. třídy

Popis služby

Rozhodnutí o povolení připojení či o vydání závazného stanoviska k připojení (ke společnému územnímu a stavebnímu řízení) silnice, místní komunikace, veřejně přístupné účelové komunikace nebo sousední nemovitosti k silnici I. třídy nebo o úpravě, či zrušení takového připojení vydá silniční správní úřad ve správním řízení.

Pro koho je služba určena?

Fyzické i právnické osoby, které mají na vyřízení služby zájem.

Jaký je postup vyřízení?

Řízení je zahájeno dnem podání žádosti s přílohami. Pro vydání rozhodnutí si správní orgán vyžádá závazné stanovisko Policie České republiky, pro vydání závazného stanoviska si správní orgán vyžádá vyjádření Policie České republiky. Po procesních úkonech bude ve věci vydán požadovaný dokument.

Co potřebuji mít?

  • projektovou dokumentaci vyhotovenou dle příslušné ČSN obsahující: - situaci dopravního připojení (např. M=1:1000, 1:500) s vyznačeným okótovaným zákresem umístění připojení, úpravy připojení nebo zrušení připojení včetně polohy umístění případného oplocení s vjezdovou branou (vraty), - situaci se zákresem rozhledových trojúhelníků, příčný a podélný řez připojení, - návrh konstrukčních vrstev a zpevnění, řešení odvodnění, - specifikaci, pro jaká vozidla bude připojení sloužit, popř. vlečné křivky vozidla a zprávu obsahující identifikaci místa dopravního připojení, technické parametry, posouzení rozhledových poměrů, jednoznačnou deklaraci, že připojení je v souladu se stávající legislativou (ust. § 11, § 12 a § 13 vyhlášky č. 104/1997 Sb. atd.)
  • vyjádření Ředitelství silnic a dálnic ČR, správy České Budějovice, Lidická 49/110, 370 44 České Budějovice (majetkový správce silnic I. třídy)
  • doklad o zaplacení správního poplatku
  • plná moc (v případě zastupování žadatele – u právnických osob plnou moc vydává statutární orgán uvedený v obchodním rejstříku)

Jaká je lhůta pro vyřízení?

30 dnů, ve zvlášť složitých případech až 60 dnů.

Jaký je poplatek za vyřízení?

Za vydání rozhodnutí o připojení se vyměřuje správní poplatek ve výši 1 000 Kč. Poplatek je možné uhradit v hotovosti i kartou na pokladně krajského úřadu.

Za vydání závazného stanoviska se správní poplatek nevyměřuje.

Kdo mi pomůže?

okr. České Budějovice a Tábor – Ing. Mária Čejková – cejkova@kraj-jihocesky.cz; tel.: 386 720 138

okr. Písek – Bc. Marcela Hovorková – hovorkova@kraj-jihocesky.cz; tel.: 386 720 543

okr. Jindřichův Hradec – Ing. Pavel Havlík – havlik@kraj-jihocesky.cz; tel.: 386 720 375

okr. Strakonice – Ing. Bc. Petra Lukschova – lukschova@kraj-jihocesky.cz; tel.: 386 720 530

okr. Český Krumlov a Prachatice – Ing. Jiří Urban – urban@kraj-jihocesky.cz; tel.: 386 720 143