Silniční hospodářství: Povolení zvláštního užívání – umístění reklamního zařízení

Popis služby

Zvláštní užívání spočívající v zřízení a provozování reklamního zařízení může povolit příslušný silniční správní úřad nejdéle na dobu pěti let, bude-li zřízení a provozování reklamního zařízení splňovat tyto podmínky:

  1. nebude jej možné zaměnit s dopravními značkami ani dopravními zařízeními,
  2. nebude oslňovat uživatele dotčené pozemní komunikace nebo jinak narušovat provoz na pozemní komunikaci,
  3. pozemní komunikace v místě, kde je umístěno reklamní zařízení, bude vybavena na náklad vlastníka reklamního zařízení svodidly nebo jinak zabezpečena proti možnému střetu vozidel s konstrukcí reklamního zařízení a
  4. reklamní zařízení bude sloužit k označení provozovny nacházející se v souvisle zastavěném území obce podle § 30 odst. 3 ve vzdálenosti do 50 metrů od reklamního zařízení nebo mimo souvisle zastavěné území obce v silničním ochranném pásmu ve vzdálenosti do 200 metrů od reklamního zařízení, jedná-li se o reklamní zařízení na dálnici, silnici I. třídy nebo na jejich silničním pomocném pozemku.

Podmínky stanovené v povolení musí trvat po celou dobu platnosti povolení. Zánik některé z podmínek je povinen vlastník reklamního zařízení oznámit do 30 dnů příslušnému silničnímu správnímu úřadu, který povolení odejme.

Silniční správní úřad je povinen do sedmi dnů ode dne, kdy se dozvěděl o zřízení nebo existenci reklamního zařízení umístěného na dálnici, silnici nebo místní komunikaci nebo na silničním pomocném pozemku bez povolení ke zvláštnímu užívání vydaného příslušným silničním správním úřadem, vyzvat vlastníka reklamního zařízení k jeho odstranění. Vlastník reklamního zařízení je povinen reklamní zařízení neprodleně, nejdéle do pěti pracovních dnů po doručení výzvy příslušného silničního správního úřadu odstranit. Neučiní-li tak, je silniční správní úřad povinen reklamu do 15 pracovních dnů zakrýt a následně zajistit odstranění a likvidaci reklamního zařízení na náklady vlastníka tohoto zařízení. Odstranění reklamního zařízení a jeho likvidace bude provedeno bez ohledu na skutečnost, zda reklamní zařízení bylo povoleno stavebním úřadem.

Nemůže-li silniční správní úřad zjistit vlastníka reklamního zařízení zřizovaného nebo provozovaného bez povolení ke zvláštnímu užívání, zveřejní výzvu k odstranění reklamního zařízení způsobem v místě obvyklým a po marném uplynutí lhůty 10 dnů ode dne zveřejnění výzvy je povinen reklamu do 15 pracovních dnů zakrýt a následně zajistit odstranění a likvidaci reklamního zařízení na náklady vlastníka dotčené pozemní komunikace, na které je reklamní zařízení neoprávněně umístěno, nebo jejího správce, je-li výkon správy dotčené pozemní komunikace zajišťován prostřednictvím správce. Odstranění reklamního zařízení a jeho likvidace bude provedeno bez ohledu na skutečnost, zda reklamní zařízení bylo povoleno stavebním úřadem.

Pro koho je služba určena?

Pro fyzické a právnické osoby.

Jaký je postup vyřízení?

Povolení zvláštního užívání silnice I. třídy se vydává na základě žádosti podané výše uvedenou osobou nejpozději 30 dnů před dnem požadovaného zvláštního užívání. Povolení lze vydat pouze s předchozím souhlasem vlastníka dotčené silnice I. třídy a může-li zvláštní užívání ovlivnit bezpečnost nebo plynulost silničního provozu, také s předchozím souhlasem příslušného orgánu Policie ČR.

Co potřebuji mít?

  • Žádost
  • Zákres reklamního zařízení v katastrální mapě (ne starší 6 měsíců)
  • Zpracovaná projektová dokumentace obsahující:
    • situace navrženého reklamního zařízení s kótami do vzdálenosti 300m: k hranicím křižovatky, k napojení účelové komunikace, k napojení sousední nemovitosti, ke všem dopravním značkám kromě dopravní značky IS 18a a IS 18b a vodorovnému dopravnímu značení a ke stávajícím reklamním zařízení a k provozovně, kterou bude označovat
    • okótovaný řez vedený: silnice – terén – reklamní zařízení
    • fotodokumentace
    • řešení nosné konstrukce + technická zpráva
  • Plná moc (mandátní smlouva) žadatele pro oprávněného zástupce
  • Souhlas Ředitelství silnic a dálnic ČR, správa České Budějovice, Lidická 49/110, Č. Budějovice
  • Souhlas Policie ČR, Krajské ředitelství Policie JčK kraje, dopravní inspektorát (pokud žadatel souhlas silničnímu správnímu úřadu nepředloží, silniční správní úřad si jej od Policie ČR vyžádá)
  • *Výpis z obchodního (živnostenského) rejstříku žadatele, oprávněného zástupce (*nepovinný údaj)

Jaká je lhůta pro vyřízení?

30 dnů, ve zvlášť složitých případech 60 dnů.

Jaký je poplatek za vyřízení?

Správní poplatek za vydání povolení je závislý na délce trvání zvláštního užívání:

0–10 dnů 100 Kč, 11 dnů – 6 měsíců 500 Kč, déle než 6 měsíců 1 000 Kč.

 

Kdo mi pomůže?

okr. České Budějovice a Tábor – Ing. Mária Čejková – cejkova@kraj-jihocesky.cz; tel.: 386 720 138

okr. Písek – Bc. Marcela Hovorková – hovorkova@kraj-jihocesky.cz; tel.: 386 720 543

okr. Jindřichův Hradec – Ing. Pavel Havlík – havlik@kraj-jihocesky.cz; tel.: 386 720 375

okr. Strakonice – Ing. Bc. Petra Lukschova – lukschova@kraj-jihocesky.cz; tel.: 386 720 530

okr. Český Krumlov a Prachatice – Ing. Jiří Urban – urban@kraj-jihocesky.cz; tel.: 386 720 143