Dotace MPSV na poskytování sociálních služeb

Popis služby

Účelová dotace (dle § 101a zák. č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, poskytovatelům sociálních služeb) je dotace z rozpočtu Jihočeského kraje určená na podporu poskytovatelů sociálních služeb.

Účelem dotace je spolufinancování neinvestičních nákladů, které souvisí s poskytováním sociálních služeb v rozsahu dle vydaných Pověření Jihočeského kraje k poskytování služby obecného hospodářského zájmu, konkrétně k zajištění dostupnosti poskytování sociální služby v rozsahu základních činností.

Pro koho je služba určena?

Poskytovatelům sociálních služeb, kteří jsou oprávněni k poskytování soc. služeb dle zákona o sociálních službách (§ 78 ZSS) a kteří splňují následující 2 podmínky:

  • Bylo jim vydáno Pověření Jihočeského kraje k poskytování služby obecného hospodářského zájmu, tj. k zajištění dostupnosti sociální služby na území Jihočeského kraje.
  • Poskytují sociální služby, jež jsou v souladu se Střednědobým plánem rozvoje sociálních služeb Jihočeského kraje na příslušné období.

Jaký je postup vyřízení?

  1. Podání žádosti:
    • výlučně prostřednictvím aplikace OKslužby-poskytovatel, kterou spravuje MPSV,
    • v termínu pro podávání žádostí,
  2. Hodnocení žádostí (formální & věcné hodnocení, projednání věcného posouzení a vypočtených návrhů výší dotací v Dotační komisi, rozhoduje Zastupitelstvo Jihočeského kraje)
  3. Vyrozumění o výsledku (info o poskytnutí/neposkytnutí dotace zveřejněna na webových stránkách kraje)
  4. Podpis smlouvy o dotaci
  5. Vyplacení dotace na účet příjemce

Co potřebuji mít?

  • Metodiku pro poskytování účelové dotace dle §101a zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, z rozpočtu Jihočeského kraje poskytovatelům sociálních služeb pro příslušný rok včetně jejich příloh,
  • Přístup do aplikace OKslužby-poskytovatel: žádost o účelovou dotaci se podává prostřednictvím aplikace OKslužby-poskytovatel. Podmínkou přístupu do aplikace je zřízení uživatelského účtu. Uživatelský účet zřizuje MPSV, více info na https://www.mpsv.cz/web/cz/provoz-aplikace.

Více informací naleznete na Sociálním portálu Jihočeského kraje v sekci Financujeme / Účelová dotace.

Jaká je lhůta pro vyřízení?

Lhůta pro podávání žádostí je uveřejněna v Metodice pro poskytování účelové dotace.

Harmonogram dotačního řízení je zveřejněn v Metodice pro poskytování účelové dotace.

Jaký je poplatek za vyřízení?

Bez poplatku