Plánování a síť sociálních služeb

Plánování sociálních služeb na území Jihočeského kraje je realizováno od roku 2007 a jeho výstupem je strategický dokument s názvem Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihočeském kraji (SPRSS JčK). SPRSS JčK reflektuje záměr kraje zajistit základní dostupnost a kvalitu poskytovaných sociálních služeb, zohledňuje priority Evropské unie v sociální oblasti i deklaraci záměrů v oblasti sociální politiky státu. SPRSS JčK je výsledkem aktivního zjišťování potřeb osob na území kraje a hledání způsobů jejich uspokojování s využitím dostupných zdrojů.  Po dobu platnosti je pravidelně aktualizován formou akčních plánů zpracovaných na období 1 roku (podrobně viz zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb., § 3). Součástí dokumentu je krajská síť sociálních služeb, jejíž naplňování probíhá ve vzájemné spolupráci obcí a kraje dle schválených pravidel a postupů.

Síť sociálních služeb představuje souhrn sociálních služeb, které napomáhají řešit nepříznivou sociální situaci osob na území kraje. Přesná definice sítě je uvedena v zákoně o sociálních službách (§ 3, písm. i) zákona č. 108/2006 Sb.). V Jihočeském kraji rozlišujeme základní a podmíněnou síť sociálních služeb.

Podrobné informace o plánování sociálních služeb a síti služeb jsou zveřejněny na Sociálním portálu Jihočeského kraje v sekci Plánujeme

Pro koho je služba určena?

Plánování sociální služeb je realizováno metodou komunitního plánování sociálních služeb, tj. zapojením a spoluprací s obcemi na území kraje, se zástupci poskytovatelů sociálních služeb a se zástupci osob, kterým jsou sociální služby poskytovány.

Jaký je postup vyřízení?

Pro dodržení jednotného postupu zpracování plánu a pro zajištění kompatibility výstupů jednotlivých pracovních skupin, je vytvořena metodika pro tvorbu SPRSS Jihočeského kraje. Jednotlivé oblasti plánu zpracovávají pracovní skupiny podle nastavené struktury.

Průběžně jsou, především prostřednictvím Sociálního portálu Jihočeského kraje, zveřejňovány informace a odkazy na všechny relevantní dokumenty k oblasti plánování sociálních služeb, včetně platných SPRSS JčK, akčních plánů, přehledy sociálních služeb zařazených do krajské sítě, včetně aktualizací apod.

Významnou součástí zapojování odborné i laické veřejnosti je také proces veřejného připomínkování SPRSS JčK, realizovaný způsobem umožňujícím dálkový přístup.

SPRSS JčK jako strategický dokument kraje, včetně akčních plánů, je schvalován v orgánech kraje (rada a zastupitelstvo).

Co potřebuji mít?

Pro zapojení do plánování sociálních služeb na území Jihočeského kraje sledujte webové stránky kraje a aktuality na Sociálním portálu Jihočeského kraje.

Jaká je lhůta pro vyřízení?

Jednání v procesu tvorby SPRSS JčK probíhají průběžně.

Jaký je poplatek za vyřízení?

Bez poplatku