Text na řeč
Czech Dutch English German Spanish Ukrainian Vietnamese

SOŠ ekologickou a potravinářskou navštívil první náměstek hejtmana František Talíř. Vyzdvihl její technickou vybavenost i pestrost oborů

Jsem nadšený! Těmito slovy hodnotil svou návštěvu Střední odborné školy ekologické a potravinářské ve Veselí nad Lužnicí první náměstek hejtmana Jihočeského kraje František Talíř. V pátek 29. dubna mu obory, učebny, vybavení, zajímavosti či třeba úspěchy žáků představil ředitel školy Ladislav Honsa. „V gesci pana Talíře je mimo jiné životní prostředí, proto je přirozené, že o naši školu projevil zájem. Chtěli jsme mu prezentovat, že jsme moderní a atraktivní škola,“ uvedl Honsa.

František Talíř hodnotí prohlídku školy velmi pozitivně: „Už při cestě do Veselí jsem si říkal, že takových škol příliš není. Že se jedná o unikát. Nepochyboval jsem ani o její kvalitě, přesto jsem mile překvapený. Zaujala mě pestrost oborů, kdy jsme kromě laboratoří viděli třeba minipivovar, terária či akvária, líbí se mi, že škola spolupracuje s firmami, a v neposlední řadě musím vyzdvihnout její technickou připravenost.“ Technickou připraveností je myšlen například nový vzduchotechnický systém či fotovoltaická elektrárna, kterou škola provozuje. „Jako kraj připravujeme projekty, kdy bychom chtěli solární panely na krajské budovy, alespoň tedy tam, kde je to možné. V tomto škola ve Veselí nad Lužnicí předbíhá dobu, což je pro mě pozitivní zpráva,“ řekl první náměstek hejtmana.

Škola dle jeho slov nabízí obory, které mají budoucnost. „Nejlepší vizitkou pak je, že je o ni zájem,“ zdůrazňuje František Talíř a dodává: „Často navštěvuji různé podniky z oblasti zemědělství a životního prostředí a vím, že je všude zoufalý nedostatek lidí. Pokud tedy odsud odchází kvalifikovaní odborníci, o jejich uplatnění nepochybuji.

Střední odborná škola ekologická a potravinářská Veselí nad Lužnicí si zakládá na rodinné atmosféře, kdy je možný individuální přístup ke studentům. Nabízí obory Přírodovědné lyceum, Ekologie a životní prostředí, Analýza potravin a Technologie potravin.